Slotpleidooi

 

Samenvatting

Als u geen tijd of zin hebt om dit te lezen, volgt hier de samenvatting: geeft u na 13 jaar opstapelende problemen en schandalen de VVD een vijfde kans, of geeft u een progressief kabinet een eerste kans?


Stockholmsyndroom

Er is iets vreemds aan de hand. Ons land leeft in een Stockholmsyndroom. Sinds 13 jaar geleden kabinet Rutte 1 aan de macht kwam hebben we 4 kabinetten gehad waar rechts Nederland zijn vingers bij kon aflikken. Mag ik het rijtje nog eens opnoemen? Problemen die tot vandaag niet opgelost zijn, maar in plaats daarvan erger geworden zijn:

Ik wil nog een paar punten toevoegen die de media meestal niet halen:

  • Hoewel geen van deze problemen opgelost is, hadden we altijd nog één lichtpunt: robuuste financiën. Die zijn we nu ook kwijt. We balanceren op de rand van een recessie en stevenen af op een begrotingstekort van 3%. Waarom eigenlijk? Niet omdat we gigantische problemen aan het oplossen zijn of grote maatschappelijke investeringen doen.
  • In mijn eigen vakgebied (waterbouwkunde en hoogwaterveiligheid) zie ik de lijst met niet-ingeloste beloften en het uitblijven van verbeteringen alleen maar toenemen.

De VVD heeft nooit alleen geregeerd, maar is als grootste coalitiepartij toch hoofdverantwoordelijke voor dit beleid geweest. Keer op keer ben ik verbaasd hoe dit de VVD niet aangerekend wordt. En ook nu niet. Steeds zijn andere partijen door de kiezer afgestraft. En alweer, Rutte of niet, loopt de VVD in de peilingen voorop:

https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/

Het verbaast me ook dat links nooit winst uit al deze ellende heeft geboekt. De neoliberale nachtmerrie wordt steeds erger en de meerderheid van het volk staat te juichen en te klappen.

 

De ideologie van de disfunctionele overheid

Het is makkelijk aan de zijlijn kritiek te hebben (hoor ik u denken). Dat klopt, maar het is niet zo dat dit problemen zijn die de achtereen­volgende kabinetten zijn overkomen. Nee, deze problemen zijn door deze kabinetten mede gecreëerd. Door op bovenstaande linkjes te klikken, zie je hoe het beleid tot problemen heeft geleid.

De VVD heeft met haar neoliberale gedachtegoed de overheid doelbewust disfunctioneel gemaakt. Het is jarenlang beleid om de overheid te minimaliseren om de markt de ruimte te geven. Over het hoofd wordt gezien, dat de markt zonder functionerende overheid niet kan werken. De beste vertolking hiervan komt van Arjan Lubach. Zorgwekkend als je bedenkt wat er in 30 jaar (feitelijk 26 jaar) nog moet gebeuren, alleen al aan de dijken, sluizen en gemalen.

 

De paringsdans om de VVD is nu al begonnen

Geert Milders betekent 20 bonuszetels voor de VVD. Na al die jaren wil de PVV zo graag een keer meedoen, dat Geert Wilders er alles voor over heeft. Hij profileert zich milder dan gebruikelijk en hoopt zo een stukje uit het centrumrechtse electoraat te af te snoepen en een gesprekspartner voor de coalitie te worden. De VVD, waar hij zelf vandaan komt, en waar hij zo graag tegen aanschopt, wordt straks zijn meest begeerde partner. Trap er niet in, kiezer: een wolf die nota bene zelf aankondigt schaapskleertjes aan te trekken, wordt nog geen schaap.

Nieuw Sociaal Contract blijkt de zoveelste nieuwkomer op rechts. De verwachtingen waren hooggespannen. Het NSC van Pieter Omtzigt moet de Nederlands politiek gaan vernieuwen en verfrissen. Maar deze partij blijkt allesbehalve progressief. Zo heeft Omtzigt zich laten ontvallen niets in samenwerking met PvdA/GL te zien en liever in een rechts kabinet deel te nemen. Hiermee lijken de kaarten geschud, tenzij PvdA/GL de grootste partij wordt.

Verder is het druk op rechts: JA21, BBB, FVD, BV NL en nog een paar nieuwkomers die deze splinters graag nog verder rechts inhalen. Ze zijn zeker niet allemaal gekwalificeerd coalitiepartner maar Yezilgöz ziet zichzelf als progressieve tegenhanger van al dit rechtse snoepgoed.  Zo ver is het al. De neoliberale nachtmerrie als progressieve tegenhanger. Zo ver is ons land naar rechts opgeschoven…

Keer op keer ben ik verbaasd hoe lief de linkse partijen in debatten zijn en waarom ze de VVD en hun medeplichtigen niet tot de grond affakkelen op basis van 13 jaren wanbeleid. Het omgekeerde gebeurt wel. Hier wordt Timmermans in een vooropgezet toneelstukje schandalig aan de schandpaal genageld die eigenlijk voor de VVD van Yezilgöz bestemd zou moeten zijn. Populistisch door Wilders ingekopt, applaus en iedereen denkt dat Timmermans in zijn hemd staat, wat totaal niet het geval is. De VVD heeft deze vrouw al 13 jaar niet geholpen. Waarom zegt niemand dat?


 

Klimaatbeleid is ook bestaanszekerheid

Het lijkt uit de mode om nog over klimaatbeleid te praten. De nonchalance over dit onderwerp is ongelofelijk, zeker in een land als Nederland, grotendeels (en in de toekomst nog veel meer) onder de zeespiegel. Voor ons land is klimaatbeleid de ultieme bestaanszekerheid.

 

Raadpleeg de experts en de wetenschap

Een gevleugelde uitspraak is: “De toekomst is te belangrijk om aan politici over te laten.” Is het arrogant om hier “… en ook aan ondeskundige kiezers” aan toe te voegen? En begrijp me niet verkeerd. Hier schaar ik mezelf ook onder. Niemand kan over alles een mening hebben. Daarom vind ik het altijd interessant om de mening van experts te horen. De wetenschap zou een prominentere rol in het openbaar bestuur moeten hebben. Ik heb een paar aanbevelingen voor de volgende onderwerpen:

Wanneer ik als ZZP-er aan een projectteam wil deelnemen, dan worden er veel vakinhoudelijke eisen gesteld, en terecht. Aan een minister of staatsecretaris worden geen vakinhoudelijke eisen gesteld. Professor Kleinknecht heeft eens uitgezocht dat er sinds de Tweede Wereldoorlog geen minister van economische zaken is geweest, die economie gestudeerd heeft (van mij mag hij het worden). Maar nee, belangrijk is dat ze lid van een coalitiepartij zijn. Ik heb al eens voor een zakenkabinet gepleit. Kan de formatie misschien over de juiste personen gaan en niet over partijen?

Het zit er niet in. We moeten in de realiteit van nu onze keuze maken. Dan zal ik nu mijn geheim verklappen. Niet schrikken: ik ga op Geert uit Limburg stemmen. Wel op het linkje klikken voordat je verkeerde conclusies trekt 🙂!

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom rivieren ruimte nodig hebben

Hoe houden we Nederland droog? En hoe houden we Nederland nat?